LÆND SI-LEDDET

Lændesmerter er ofte forårsaget af komplikationer omkring det nederste led i ryggen, SI-leddet. Selvom SI-leddet ikke er den egentlige årsag til lændesmerter, er fokus på leddet vigtig i behandling af smerter. Atleter fra alle sportsgrene og generelt mange oplever lændesmerter fra SI-leddet på grund af dets centrale placering i kroppen. Læs mere om smerter omkring SI-leddet

Sådan anvender du KT Tape på SI-leddet

Mere om SI-leddet

SI-leddet forbinder korsbenet til bækkenet (identificeret ved “smilehullerne” på lænden). Det giver mere stabilitet end mobilitet, selvom bevægelse forekommer. Dets funktion er at sprede belastningen af torso til hofterne og omvendt. Leddet er meget følsomt over for smerte på grund af de mange muskler, som påvirker leddet, samt at mange nerver passerer gennem leddet. SI-leddet kan forårsage smerte i mange forskellige situationer. Kvinder menes at have en øget risiko for denne smerte på grund af deres lidt bredere bækken og lidt kortere lemmer. Derudover kan hormoner frigivet under fødslen, for at afslappe ledbånd, senere forårsage komplikationer med hypermobilitet og kroniske smerter.

Årsag

Årsager til SI-led smerter er mange, og mange af disse er ikke fuldt forstået. Der er dog nogle almindelige årsager til lændesmerter relateret til SI-led dysfunktion. Asymmetrisk bevægelse på grund af ulige benlængde, store muskel ubalancer, diskusprolaps, dårlig fysisk form, gigt i hofterne, og skoliose er nogle af de mere alvorlige årsager, som kan skyldes dårlig position af bækkenet. Biomekaniske problemer såsom dårlig fysisk form i sport, inflammation på grund af overbelastning, traumer og dårlig ernæring, der kan føre til degeneration, er andre almindelige årsager i forbindelse med SI-ledsmerter. Dårlig fodtøj og træningsvaner kan også knyttes til SI problemer. Bevægelse forekommer i leddet, derfor kan små forskydninger eller en låst position forårsage smerte på grund af unaturlige bevægelser eller ingen bevægelse overhovedet. Disse forhold vil ofte medføre et skævt, roteret, eller tiltet bækken.

Smerte er et tydeligt symptom på SI-problematik og kan variere fra let ømhed til en skarp og næsten invaliderende smerte. De fleste personer oplever at smerterne begynder pludseligt med eller uden en årsag. Smertemønstre omfatter lænderyggen samt oftest ballemusklerne. Mønstre synes at variere mellem forskellige personer i, hvordan og hvorhen smerten stråler, og hvor intens smerten er. At sidde stille i lange perioder udløser ofte en smerte, og at rejse sig fra siddende kan også være udslagsgivende for smerte. Smerter, der spænder bredt over ryggen, ballerne, og benene er sandsynligvis noget andet end SI-led dysfunktion og skal diagnosticeres yderligere.

KT Tape kan bruges til at afslappe muskulaturen, skabe ekstra plads ved at manipulere muskelskeden, og øge cirkulation til området for en følelse af
smertelindring og støtte. Du kan tape på flere måder, som vist i video og pdf fil. Begge giver ofte en lindring straks. Brug KT Tape i kombination med massage, is efter aktivitet, bindevævsmassage, hvile, udstrækning, kiropraktik, undgå aktiviteter som udløser smerte og tag evt. inflammationshæmmende medicin (NSAID).